Salaiset sanat

Elon vaiheista on helppo sanailla, kun asiat ovat itse koettuja. Laitetaanpa siis välillä jotain ihan muuta.
Vinkkaan sinulle helpotusta yhteen tietokoneiden ärsyttävimmistä asioista. Tarkoitus on kertoa salasanoista ...ajatusmopo meinaa taas karata näppäimistöltä. Uurghh! (Jätänkin kirjoittamani torsotekstin tekstin loppuun vaik kevennykseksi).

Eli salasanoista. Järjestelmiin kirjautuminen on välttämätön paha, josta ei päästä eroon. Pienellä kertapanostuksella elämä kaikenmaailman kirjautumisten kanssa kuitenkin helpottuu kummasti. Sama salasana joka paikassa ei ole silti edelleenkään hyvä asia, vaikka totta on sekin, että kulta69 tai P#wS%2hzK ovat murrettavissa yhtä helposti. Salasanan monimutkaisuutta voidaan perustella tietoturvalla ja hyvä niin. Käytännössä salasanojen ajoittainen uusiminen ja eri järjestelmien erilaiset salasanat ovat kuitenkin yleensä riittävä keino. Pankki jne. vastaavien järjestelmien salaukset ovat erikseen.

Kerron nyt yhden tavan, joka on helppo muistaa ja sitä kannattaa kokeilla, vaikka ensin muutamaan järjestelmään ja laajentaa sitten loppuihinkin. Kaikenlaiset muistitaulukot ja vihkomerkinnät on ok, mutta tällä logiikalla pääset niistä halutessasi kokonaan eroon.

- Koska lähes kaikki järjestelmät hyväksyvät kahdeksanmerkkisen sanan, niin pituus on siinä.
- Isoja ja pieni kirjaimia, mutta ei skandeja (ulkomailla tietsikassa voi olla vaikka Azerty-matriisi).
- Sitten numeroita. Joihinkin järjestelmiin vaaditaan lisäksi erikoismerkkejä, mutta ne järjestelmät ovat vähissä eli jättäisin pois samasta syystä kuin skandit.

Sitten itse sanamuodostus. Suomenkielen sanamuunnokset ovat yksi hienoimpia kielellisiä piirteitämme ja käytetään vaikka sitä pohjana. Otetaan vaikka sana Perttu. Pertun sanamuunnos on siis >
- Turppe. Näyttää kivalta JA ei tarkoita mitään. Interwebistä ei saata montaa hittiä löytyvän eli ollaan turvallisilla vesillä. Sitten heitetään alkuun pari numeroa >
- 11Turppe. Yleensä ihmiset latoo numerot loppuun ja siksi ne on nyt alussa. Voihan ne olla välissäkin, mutta ei antane lisäarvoa. Tässä kohdin saadaan yksi helppo lisälogiikka, jolla lisätään salasanojen erilaisuutta. Numeroita 11 käytetään kaikkiin niihin turhiin järjestelmiin, missä on vain minimimäärä henkilötietoja esim. sometus ja turhat nettimainostajat. 22 voisi olla järjestelmille, joihin annetaan osoite- ja muita henkilötietoja esim. postipalvelut, sähköpostit ja pilvipalvelut.
- Viimeisessä vaiheessa mahdollistetaan persoonallisempi salasana JA osittain tämän takia emme tarvitse muistitaulukoita. T-kirjain korvataan käytetyn järjestelmän alkukirjaimella. Esim. Esprit: 11Eurppe, Googlen tili: 22Gurppe tai PayPal: 22Purppe.

Siis todella yksinkertaista tehdä! Ulkopuoliset ei ymmärrä noista hölkäsen pöläystä ja nettirobotit ei tunnista sanoja suoraan. Logiikkaa voi jalostaa loputtomasti jos tuntee tarvetta vainoharhaisuuteen. Tiivistettynä vielä salasanan muodostus Netflixille: Perttu > Turppe > 22Turppe > 22Nurppe

Kannattaa siis kokeilla ja huomata kuinka tuska helpottaa heti.
Aiheeseen liittyy olennaisesti sähköpostitilit. Siitä voisi kirjoittaa kokonaisen blogin, mutta vinkkaan tässä muutaman perusajatuksen.

- Ihan sama mitä mailia käytät, mutta itse pidän eniten Googlen Gmailista. Se antaa tarvittaessa paljon ominaisuuksia ja käyttö onnistuu helposti & varmasti kaikilla selaimilla ja mobiililaitteilla. Kotikoneellakin operoin suoraan selaimella enkä käytä mitään mailiohjelmia. Useampien G-tilien ristiinlinkitys toimii saumattomasti.
- Ensisijainen sähköpostiosoite on hyvä pitää vain virallisia yhteyksiä ja kavereita varten. Tili säilyy puhtaana eikä tarvitse tuskailla roskapostin kanssa.
- Toinen ja vaikka kolmaskin sähköpostiosoite on se, joka jaetaan mainostajille. Siihen tulee väkisin kaikkea kakkaa. Halusit tai ei ja avainsanasuodattimet ei pysy kuitenkaan perässä. Gmailin roskapostiblokkeri on tietääkseni tehokkaimpia.
- Mobiililaitteessa voi käyttää kahta eri sähkösovellusta tai yhdellä vaihtaa näkymää. Näin on helppo selailla haluamiaan sähköpostitilejä.
- Ja kun joku kuitenkin sanoo, että Googlen viestit kiertää sen ja sen kyttäysbyron kautta, niin samassa juonessa taitaa olla kaikki muutkin palveluntarjoajat. Kukaan ei voi oikeasti enää sanoa sen ja sen mailitilin olevan mainostajien tai byrojen ulottumattomissa. Voit arvata miten mainostajat tykkäävät kun kirjaudut esim. Facebookin avulla muihinkin järjestelmiin.
- Elämme ikuisesti, tiedän. Entä jos kuitenkin huomenna lakkaat olemasta, mitä en todellakaan toivo. Olisiko hyvä listata tärkeimmät järjestelmät ja niiden salasanat jollekin läheiselle tiedoksi vaikka suljettuun kirjekuoreen? Think about it ja toteuta!


Sit ne loppuhöpinät.
Tekniset härpättimet ja varsinkin elektroniset ovat olleet lähellä sydäntäni jo teiniajoista lähtien. Monenlaisia himmeleitä on tullut rakennettua ja niinpä elektroniikka-alasta tuli myös ammattini.
Jossain vaiheessa tietokoneet yleistyivät. Perehdyin erilaisiin ohjelmointikieliin kuten Basic, C ja konekieli, mutta tietokone on ollut minulle aina enemmän työkalu, kuin loputon ohjelmointi- tai rakennussarja. Ehkä siksi, että riittävään käyttäjäystävällisyyteen tai toimintavarmuuteen ei näytetä pääsevän millään. Onneksi valinnanvaraa on hieman ja pysyn toistaiseksi vankasti omenakerhossa.

Intewebin ihmeellinen maailma räjäytti tajuntaamme hyvässä ja pahassa. Halusimme sitä tai emme. Tietokoneesta on tulossa, taas, päätelaite, kun sisältö on ulkoistettu pilviin ja servereille. Ei kiva. Ostaessasi tai tilatessasi mitä tahansa tai vain liittyäksesi johonkin kivaan ryhmään, tulee rekisteröityä. Eli antaa (mainos)verkostolle oikeus spämmätä ja seurata tottumuksiasi loputtomasti. Koska useinkaan henkkoht tietojen kerääminen ei perustu mihinkään, niin selväähän on, että tietojasi käytetään mainostamiseen ja profiloimiseen. Okei, sähköpostilla on kiva saada varmistus tilatusta tuttipullosarjasta, mutta yhtä kiva olisi kuulla, että kaikki tietoni poistetaan halutessani heidän järjestelmästä, automaattisesti.

Maalimaa hallitsevat sadattuhannet mainosyritykset ja loppua ei näy. EU lisäsi läpinäkyvyyttä päivittämällä tietosuojamääräyksiään, vaan eipä se noita bulvaaneja lannista. Bisnes on erittäin kannattavaa ja tiedoistamme sekä profiileistamme maksetaan käsittämättömän suuria summia. Miksiköhän kaupatkin tuputtavat kanta-asiakaskorttejaan, hmmm.

Siinäpä sitä turhaa höpinää. Alussa kuitenkin varsinainen aiheeni, jota kantsii kokeilla. Kiitos ja hyvää yötä 😊